Over Monique

“In haar atelier in het zuiden van het land maakt en ontwerpt Monique haar juwelen.”

Mijn atelier staat in een rustige omgeving met het bos op een steenworp afstand. De natuur geeft de kalmte om na te denken over de technieken die verwerkt zijn in de juwelen.

Op mijn 18e stopte ik met een opleiding en kwam ik terecht bij een juwelier om daar het jaar vol te maken. Ik maakte kennis met het juweliersvak en het goudsmeden en dat was meteen een juiste klik. Dat smeden, dat beviel me wel.

Waar het vandaan komt? Van mijn beide ouders heb ik iets meegekregen, de creatieve kant van mijn moeder en de technische interesse van mijn vader. In mijn ogen een hele goede combinatie voor een goudsmid.

 

 

Over Monique

Diploma’s

In 2008 gestart met de opleiding tot Goudsmid op de Vakschool in Schoonhoven, twee jaar les gevolgd en daarna een jaar stage. Een onderdeel van het laatste jaar was de buitenlandse stage, en wel in Duitsland op de Zeichenacademie Hanau. De rest van het jaar stagegelopen bij Lud van Stekelenburg en Eefke Peters.

2011  Goudsmid Ondernemer

2011  Edelsteenkunde DGI

2016  Taxeren van juweliersartikelen van na 1952

Over Monique

Waarom Narciss

De naam Narciss die ik heb gegeven aan mijn juwelenlijn komt van de Griekse Mythe over Narcissus.

Narcissus werd verliefd op zijn spiegelbeeld die hij in het water zag, maar zijn liefde werd niet beantwoord. Hij kwijnde weg en stierf aan de waterkant, op de plek waar zijn lichaam zou moeten liggen groeide geel- met witte bloemen, de narcis.

In de juwelen zie je letterlijk de reflectie. De edelsteen, parel of jezelf zie je gespiegeld in het materiaal.

Dat is waar Narciss voor staat, zelfliefde, zelfreflectie en straalt met zelfvertrouwen.

In de afgelopen 11 jaar heb ik mijn signatuur ontwikkeld en daar is Narciss uit ontstaan, een techniek die ik eindeloos kan gebruiken in al haar hoedanigheden en oneindig veel inspiratie geeft.

Over Monique

Nederlands Gilde van Goudsmeden

Het Nederlands Gilde van Goudsmeden is een vereniging van professionele goudsmeden en de daaraan gerelateerde disciplines van zilversmeden, graveurs, zetters en reparateurs- restauratoren.

Om lid te worden moet de kandidaat een door het NGG erkende opleiding afgerond hebben, ten minste vier jaar werkzaam zijn in een beroepsmatige omgeving en doorloopt hij/zij een ballotageprocedure. Deze ballotage verloopt volgens vastgestelde criteria.

Gelukkig voldeed ik aan die criteria en ben ik sinds 1 september 2011 lid van het Gilde.

Het is een heel gezellige club met alleen maar mensen die net zo gepassioneerd zijn over het vak als ik.

Voor alle leden en meer info over het Nederlands Gilde van Goudsmeden kijk op www.meestergoudsmeden.nl.

over Monique

kunst – musea – films – muziek – mode – boeken

Uit deze kunstvormen haal ik veel inspiratie. Iets kan je een gevoel, een beeld, een emotie, een idee opleveren en dat vertalen naar een juweel, dat is mooi!

Er gaat geen dag voorbij of ik ben met het vak bezig. Ontwerpen, vervaardigen, smeden, kijken wat ik draag, kijken wat een ander draagt, wat past bij een perfecte outfit, wat past bij een speciale gelegenheid..

Het is altijd een uitdaging om van een idee een werkelijk sieraad te maken, die kick dat het uiteindelijk lukt is ongelofelijk, dit vak zal me altijd motiveren om te blijven nadenken over alles wat er in de omgeving gebeurd.

‘I see Jewellery everywhere’

Over Monique

Meesterteken

Een goudsmid hoort in het bezit te zijn van een meesterteken, dit mag in ieder vervaardigd sieraad gezet worden. Dit kan door middel van een lasergravure of een stempel.

Het meesterteken oftewel, verantwoordelijkheidsteken, bestaat uit de initialen en een herkenningsteken.

Hiernaast zie je mijn meesterteken, mijn initialen en een driehoek als herkenningsteken.

Dit teken is in bewaring bij Waarborg Holland.

 

Over Monique

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen?

Afspraak inplannen met Monique

Vragen zijn slechts onbeantwoorde dromen